Het doel van het zorgprogramma COPD (chronische longziekte) is de zorg te verbeteren aan patiënten met deze aandoening. Voor het zorgprogramma komen alle patiënten in aanmerking die voor COPD door de huisarts worden behandeld. Uw behandeling wordt vastgelegd in een zorgplan.
Wie geven de zorg?
In het gezondheidscentrum werken de volgende hulpverleners met elkaar samen, zij overleggen met elkaar over de behandeling.
– Huisarts
– Praktijkverpleegkundige / praktijkondersteuner
– Apotheker
– Diëtist
– Fysiotherapeut
Hoe verloopt uw behandeling?
Uw huisarts bespreekt met u de diagnose en welke behandeling u nodig heeft. De praktijkondersteuner speelt een belangrijke rol in het regelen van de zorg. De behandeling begint met voorlichting over de ziekte en wat u er zelf aan kan doen. Verder krijgt u informatie over een gezonde leefstijl, medicijnen, bewegen, dieet of andere vormen van behandeling. Voor de controles krijgt u regelmatig een afspraak bij de praktijkondersteuner of uw huisarts. Daarnaast krijgt u zo nodig een afspraak bij de diëtiste of een verwijzing voor de fysiotherapeut.
Voor uw behandeling kunt u uitgenodigd worden voor het COPD carrousel. Dit is een uitgebreide durende afspraak waarbij u meerdere hulpverleners spreekt: uw huisarts, de praktijkondersteuner, de diëtiste, de fysiotherapeut en de apotheker. Zij stellen samen met u een zorgplan op.
Ook nodigen wij alle COPD patiënten uit voor de speciale COPD avonden waarop diverse onderwerpen behandeld worden die belangrijk zijn om beter met uw klachten om te gaan.
Gezonde leefstijl
De behandeling bestaat in de eerste plaats uit voorlichting over een gezonde leefstijl:
– Gezonde voeding
– Bewegen
– Niet roken.
Medicijnen
Voor de klachten kunnen medicijnen voorgeschreven worden. Naast tabletten kunnen dat medicijnen zijn die u moet inhaleren of puffen. Hiervoor krijgt u een inhalatie instructie door de apotheek. Ook uw praktijkondersteuner kan u uitleggen hoe het beste de medicijnen kunt gebruiken. Vaak is het nodig om bij toename van de klachten extra medicijnen te nemen, u krijgt hierover uitleg van uw huisarts of praktijkondersteuner. Bij medicijngebruik is het belangrijk om de medicijnen volgens het juiste schema in te nemen. De apotheker controleert uw medicijnen en let op of er problemen kunnen ontstaan door combinatie met andere medicijnen voor andere aandoeningen.
Verwijzing
Als er problemen zijn bij uw behandeling kan uw huisarts overleggen met de longarts van het Alrijne ziekenhuis. Ook kunt u worden verwezen naar de polikliniek longziekten of naar de longverpleegkundige van het Alrijne ziekenhuis.
Vragen, klachten of complimenten
Als u vragen heeft over uw behandeling kunt u terecht bij uw praktijkondersteuner, uw huisarts of uw eigen hulpverlener. Ook kunt u bij hen een klacht indienen over de zorg of een compliment geven.