Het doel van het zorgprogramma diabetes mellitus (suikerziekte) is de zorg te verbeteren aan patiënten met deze aandoening. Voor het zorgprogramma komen alle patiënten in aanmerking die voor diabetes mellitus door de huisarts worden behandeld. Uw behandeling wordt vastgelegd in een zorgplan.
Wie geven de zorg?
In het gezondheidscentrum werken de volgende hulpverleners met elkaar samen, zij overleggen met elkaar over de behandeling.
– Huisarts
– Praktijkverpleegkundige / praktijkondersteuner
– Apotheker
– Diëtist
– Fysiotherapeut (zo nodig)
Hoe verloopt uw behandeling?
Uw huisarts bespreekt met u de diagnose en welke behandeling u nodig heeft. De praktijkondersteuner speelt een belangrijke rol in het regelen van de zorg. De behandeling begint met voorlichting over de ziekte en wat u er zelf aan kan doen. Verder krijgt u informatie over een gezonde leefstijl, medicijnen, bewegen, dieet of andere vormen van behandeling. Voor de controles krijgt u regelmatig een afspraak bij de praktijkondersteuner en jaarlijks bij uw huisarts. Daarnaast krijgt u ieder jaar een afspraak bij de diëtiste, elke 2 jaar een afspraak voor oogcontrole en zo nodig een verwijzing voor de fysiotherapeut of de podotherapeut.
Gezonde leefstijl
De behandeling bestaat in de eerste plaats uit voorlichting over een gezonde leefstijl:
– Gezonde voeding
– Veel bewegen
– Afvallen
– Niet roken.
Medicijnen
Als aanvulling op een gezonde leefstijl kunnen medicijnen voorgeschreven worden. De meeste patiënten gebruiken tabletten. Bij sommige patiënten is het op den duur nodig om insuline te gaan spuiten. In dit geval krijgt u daar uitgebreide begeleiding bij zodat dit goed verloopt. Bij medicijngebruik is het belangrijk om de medicijnen volgens het juiste schema in te nemen en ook de maaltijden regelmatig te gebruiken.
De apotheker controleert uw medicijnen en let op of er problemen kunnen ontstaan door combinatie met andere medicijnen voor andere aandoeningen.
Risico op hart- en vaatziekten
Bij diabetes mellitus is het belangrijk om ook andere risicofactoren van hart en vaatziekte te behandelen zoals een hoge bloeddruk of hoog cholesterol. Patiënten met diabetes mellitus lopen een verhoogd risico op hart en vaatziekten als bijvoorbeeld een hartinfarct. Hiervoor krijgt u dan aanvullende behandeling.
Verwijzing
Als er problemen zijn bij uw behandeling kan uw huisarts overleggen met de internist van het Alrijne ziekenhuis. Ook kunt u worden verwezen naar de polikliniek interne of naar de diabetesverpleegkundige van het Alrijne ziekenhuis.
Vragen, klachten of complimenten
Als u vragen heeft over uw behandeling kunt u terecht bij uw praktijkondersteuner, uw huisarts of uw eigen hulpverlener. Ook kunt u bij hen een klacht indienen over de zorg of een compliment geven.