WAT IS EEN ZORGPROGRAMMA?
In Nederland hebben we te maken met een toename van het aantal mensen met één of meer chronische ziektes. De zorg voor deze mensen is niet eenvoudig en een goede samenwerking tussen zorgverleners is daarom erg belangrijk.
Een zorgprogramma beschrijft de zorg voor een groep patiënten met een chronische ziekte. Een chronische ziekte gaat nooit meer helemaal over. Het leren omgaan met de ziekte staat dan ook centraal in het zorgprogramma.
In een zorgprogramma worden afspraken vastgelegd over wat de beste zorg is, hoe de behandeling eruitziet, hoe de verschillende zorgverleners samenwerken. Bij chronische aandoeningen werken verschillende hulpverleners met elkaar samen zoals de huisarts, de praktijkverpleegkundige, de fysiotherapeut, de apotheek, de diëtiste of de psycholoog. In het zorgprogramma hebben deze hulpverleners samen afspraken vastgelegd over de zorg aan de patiënt en hoe de samenwerking verloopt. Deze samenwerking tussen verschillende zorgverleners in de behandeling wordt ketenzorg genoemd.
Zorgprogramma’s hebben als doel de kwaliteit van de zorg te verbeteren voor patiënten die een chronische aandoening hebben. Zorgprogramma’s worden door Knooppunt Ketenzorg Leiden uitgewerkt op basis van landelijke zorgstandaarden. In een zorgstandaard is door patiëntenverenigingen en zorgverleners vastgelegd wat de beste zorg is bij een bepaalde ziekte. Zorgprogramma’s helpen om de kwaliteit van zorg te bewaken en te verbeteren.
Uw huisarts is hoofdbehandelaar in het zorgprogramma en hij/zij zorgt er samen met andere zorgverleners voor dat u goede zorg krijgt. Onze praktijk biedt op dit moment zorgprogramma’s voor diabetespatiënten, voor patiënten met COPD en voor patiënten met CVRM. In de toekomst wordt dit aanbod nog uitgebreid.
In het zorgprogramma kunt u een antwoord vinden op de volgende vragen; Wie is uw hoofdbehandelaar en wie zijn de andere hulpverleners? Wie coördineert de zorg en houdt u en de andere hulpverleners op de hoogte? Wat houdt mijn behandeling in? Wanneer moet ik verwezen worden?